A recept 4 adagra volt megadva később vettem észre, hogy ez tetszés szerint állítható. Én nekifutásból mindennek a dupláját vettem
- 1.4 dl víz (annyit tettem bele, amennyit a rizs kívánt lényegesen több volt)
- 3.4 dl 3,5 %-os tej
- 1 db citrom héja
- 150 g rizs -
fehér (száraz)(lásd lentebb) 100 g kristálycukor(én nádcukrot akartam belerakni de vagy nem vagy minimális került bele mert a rizs önmagában is édes volt)- 250 ml tejszín (30-32%-os)
- 300 g gyümölcsök ízlés szerint (legjobb a savanykás)
Leírás
A tökéletes gyümölcsrizs recept! :) Ez gyakorlatilag egy sűrű tejberizs, amihez tejszínhabot és gyümölcsöt keverünk. Isteni desszert! :)Elkészítés
- A rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon, felpuhítjuk a rizst a vízben.
- Mikor elforrt a rizsről a víz, ráöntjük a tejet és megsózzuk.
- Időnkénti kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg nagyjából felissza a tejet és kellően felpuhul. Nem szabad teljesen besűríteni, készre készíteni, mert akkor beton kemény lesz a végén. (Ezzel a rizstípussal lényegesen több ideig tart.)
- Végül belekeverjük a citromhéjat, a cukrot. (<-- mint fentebb írtam nádcukorból minimális kellett vagy el is hagyható)
- Lefedve egy órán át hagyjuk állni. Egy óra alatt szépen fel fogja venni a rajta hagyott folyadékot, és pont tökéletes lesz az állaga.
- Az előre jól behűtött tejszínt most verjük habbá.
- A lehűtött, átkevert tejberizshez óvatosan, három részletben keverjük hozzá a felvert tejszínhabot. (lehet ezt is kihagyom legközelebb anélkül is fincsi volt :P )
- Kedvünk szerint bármilyen gyümölcsöt keverhetünk hozzá. Én most málnát, áfonyát és őszibarackot tettem bele. Miután összekevertük, jót tesz neki, ha a hűtőbe tudjuk tenni fél-egy órára, hogy összeérjenek az ízek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése