2017. október 6., péntek

100 nap kalóriaszámlálás


Ez alkalomból prémiumtag lettem a kalóriabázison és egy dietikus szakemberrel átnézettem az első száz nap étrendjét. Íme a tanácsai:



Kedves flashgordon,

Megnéztem a naplód egy részét. Az egészséges táplálkozás nem csak annyiból áll, hogy számoljuk a kalóriákat. Hiszen nem mindegy, hogy az adott kalóriát mivel visszük be. A napi beviteleid között is nagy eltéréseket látok, valahol 3000 kcal felett, valahol pedig 1800-1900 kcal körül van. 

Azért mindenképpen tudok piros pontot adni, hogy sok helyen látok halat, néhol teljes kiőrlésű kenyeret és sok-sok zöldséget. 

Amin viszont csiszolni kéne, az a sok édesség és sok mekis kaja. Például van olyan uzsonna, ahol csoki és túrórudi szerepel egymás mellett. Találtam egész csomag haribo cukorkát is. Az ebédek között is van olyan, ahol csak valamilyen édes étel szerepel. 

A reggeli, ebéd és vacsora minden esetben kompletten tartalmazzon minden fontos tápanyagot. Ez azt jelenti, hogy elegendő fehérje, zsír és szénhidrát kell. Tehát ebédre nem elég egy sima kenyérlángos, ahogy csak zöldség sem lenne elég. A kisétkezések tartalmazhatnak joghurtot vagy akár túrórudit is (de akkor ne legyen mellette még csoki is) és kekszeket, gyümölcsöket stb. 

Még mielőtt elfelejteném, rengeteg kólát iszol! Ilyen mennyiségben light formában sem javasolt. De érdemes az energiaitallal is vigyázni.

Kis általános áttekintés: az egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátokat kerülni kell, helyettük bevezetjük az étrendbe a teljes kiőrlésű liszteket, kenyereket, pékárukat. Köretként mehetnek ilyenek: barnarizs, köles, hajdina, zöldséggel kevert rizs, basmati rizs. Tehát fontos, hogy a köret is meglegyen az étkezés során, nem szabad lehagyni, csak a megfelelőt kell kiválasztani ezek közül. Tészták közül a durumtésztát kell használni. Kisétkezések során jól használhatóak a cukormentes kekszek is (pl. cukorstop háztartási keksz vagy gullon kekszek) – nassolás esetén is érdemes ezekhez fordulni inkább. Fontos figyelni a gyümölcsökre is, néhányuk magas ch tartalommal bír, pl. szőlő, banán, ananász. Fontos még megemlíteni az asztalt gyümölcsöket, hiszen kisebb méretűek, de ugyanúgy tartalmazzák azokat az értékeket, amiket nyers állapotban, de méretük miatt többet is képesek lennénk elfogyasztani egyszerre. Zöldségek közül ezekre kell figyelni: burgonya, kukorica, hüvelyesek. Persze a fehérjékre is oda kell figyelni, ezért sovány húsokat (comb, mell – bőr nélkül), felvágottakat, zsírszegény tejet és tejtermékeket kell fogyasztani. Zsiradékok közül a növényi eredetűeket használjuk. Természetesen a cukrozott üdítők, gabonapelyhek, bolti gyümölcs joghurt, alkohol kerülendő. Otthon is tudunk pl. gyümölcsös joghurtot készíteni: natúr joghurt+gyümölcs/cukormenteslekvár/cukormentesszörp+édesítő – ebbe még egy kis zab és szuper is. Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő rostbevitelre is, illetve ha már rost, akkor a folyadék is nagyon fontos, hiszen 1 g rost 0,5 dl vizet köt meg. Tehát elégtelen folyadékfogyasztás esetén mit sem ér a magas rostbevitel. 
Szerencsére manapság már annyi reform, egészséges recept található a neten, hogy szinte bármit el lehet készíteni egészség formában is. Ez nem csak a süteményekre igaz, hanem pl. a pizzára is (tk. liszttel készítve).

Az étkezés mellett a mozgásra is érdemes figyelni. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rizseshús

 Hozzávalók kb 4 adagra 150gr rízs fél kiló csirkemell fej vörrös hagyma fűszerek: só, bors, paprika, kakukkfű, majoranna olaj Hagyma olajon...