2018. január 3., szerda

182 nap azaz fél év kalóriaszámlálás, mínusz 11,5 kg

Fél év már egy tekintélyes idő a számvetésre, amikor is trendek akár pro vagy kontra irányban megfigyelhetőek. Bevezetőként viszont pár gondolat erről a témakörről:

Alapvetően egy súlyfeleslegtől megszabadulni vágyó ember nincs könnyű helyzetben és rögtön  több dologgal kénytelen szembesülni:

Egyfelől a társadalom megvetésével a kövér emberek és a kövér embereket jellemző attitűdök iránt. (Kivéve ha a kövérség az anyagi jólét jele.)

Másfelől bővelkedünk a dietikusok, az önjelölt dietikusok és a legújabb fogyási trenddel térítő emberek tömegével, akik a tényektől kezdve az elferdített tényeken keresztül, a féligazságokon át, egészen a legképtelenebb áltudmányos hülyeségek terjesztését érzik feladatuknak akár kérdezi az ember őket akár nem. (hatékonyságukról annyit, hogy mi vagyunk a 4. leggelhízotabb nemzet a világon)

Ezeknek az embereknek a kezelése legalább olyan fontos eleme egy életmódváltásnak mint a szénhidrát és kalóriacsökkenés. És persze ha mindez nem lenne elég még a különböző szociális médiafelületek és internetszolgáltatók is naplózzák a tevékenységünket, így ha a robotok kulcsszó keresés közben megtalálják az "egészség" "testsúly" szavakat; garantáltan elöntenek minden általunk fellelhető oldalt a fantasztikus fogyásokat dokumentáló képekkel, csodatablettákkal és sportolási lehetőségekkel.

Természetesen ezek az emberek sosem azt mondják el, hogy hosszú távon hogy lehet fentartani egy olyan életmódot, ami súlyveszteséggel jár hiszen annyira már nem érdekli őket és nem is látnak bele annyira, hogy tudják, hogy az én személyes motivációm, izlésvilágom és étvágyam mellett mit érdemes fogyasztani és mennyit. Ennyi haszna van az első két elbukott projektnek is, hogy az abból szerzett tapasztalatok a harmadik nekifutásnál is kamatoztathatók.


Legfontosabb ökölszabályok:
  • Diéta szó nem használata. És a fogyókúra szó kerülése. Mind a diéta mind egy kúra az egy ideiglenes vmi. Diétázik az ember ha hasmenése van 3 napig olyan kajákat eszik, amit soha és aztán egyszer véget ér. Nem kellemes de ki lehet bekkelni. Mivel a diéta nem lehet hosszútávú így erről nem is lehet szó. E szavak haszálata ellen szól az is, hogy én szőlőt, sajtot, mekis kaját eszek, light üditőt iszok a megadott napi kereteken belül.
  • Az emberek számának limite, akinek szava számít. Szerintem egy orvoson és egy dietikuson kívűl maximum még két emberre érdemes hallgatni, akit elfogadhatónak és hitelesnek tartunk ebben a kérdésben. Ugyan a többi is mondhat igazságokat, amit sokszor tekintéllyel "egészségügyi végzettségem van", a barátnőm is így fogyott 30 kilót etc. támasztanak alá; de ebben az esetben az egyik fülemen be a másikon ki elv kell, hogy érvényesüljön.
  • Türelem. Az én célom 90 deka/hét. Ebből persze lehet tudni, hogy 50-70 kiló súlyfelesleg leadása az nem két-három hónapos projekt lesz. Így egyszerre kell a témával sokat foglalkozni, de valahol el is ereszteni és másra is fókuszálni. Pl. Eleinte naponta akár 10x is tnéztem a kalóriabázist. Ma már kevesebbszer.

A legfontosabb ökölszabályok lefektetése után és az eredmények publikálása előtt:


Korábban már jeleztem, hogy ismétli magát a történelem: Az első félidő swung. majd a másodikban csökken a lelkesedés. Sajnos ez minden eredményben a csökkenő lépésszámban, a mekiben bevitt kalóriák nővekedésében, a konyhában eltöltött idő csökkenésével, a megrendelt pizzák számának növekedésével illetve a pontatlanul felvitt adatok számával kitűnően nyomonkövethető. Sajnos azév végi ünnepek sem kedveznek egy ilyen projektnek de hál' Istennek, noha november, december nem járt jelentős súlycsökkenéssel, legalább jelentős súlynövekedés sem következett be. Egy telefoncsere miatt el is vesztek a lépésszámló adatai decemberben, így sem a vesztett kalóriák tekintetében sem lépésszámban nem pontos a hónap.

Ezért is fogom az idei évben újult erővel nekiesni a projektnek és tovább menni az eddig kitaposott úton. :) Legfőbb segítségem továbbra is...




De nézzük a számokat:


Mérési eredmények:

októberben megtett lépések száma: 217 214

Napi limit átlépése és átlépésének mértéke:14 nap / 5882 kcal

Mekiben bevitt kalóriák száma: 6287

Súlyvesztés/hó: 3 kg


















Érdekes novemberben egész hónapban hoztam annyit mint fél decemberben:


Szokásos Diagramm a túllépés mértékéről és számáról (december tuti kevés)



És nem maradhat el a mekiben bevitt kalóriák külön táblája sem. Jól látható melyik hónapban fejeződött be a közelben lévő étterem renoválása. :-/



És az eddig leadott súly hónapra lebontva:



És egy új táblázat (mert szeretem az Excelt) a megtett lépések számával:



Zárásképp pedig jöjjön egy diagramm a kalóriabázisról az eddigi súlyvesztéssel:







1 megjegyzés:

  1. igy tovabb, és remélem szaguldhatok veled együtt a meredek lejtőn. Ami megint jön, ahogy az utolso tablazat kezdetén.

    VálaszTörlés

Rizseshús

 Hozzávalók kb 4 adagra 150gr rízs fél kiló csirkemell fej vörrös hagyma fűszerek: só, bors, paprika, kakukkfű, majoranna olaj Hagyma olajon...